Wie is Vera?
Opgeleid als verpleegkundige, veranderaar en manager ben ik meer dan 35 jaar werkzaam in de Zorgsector. Ik heb ruim 30 jaar ervaring als manager Behandeling en/of Zorg op operationeel, tactisch en strategisch niveau. Ik heb ervaring opgedaan in de thuiszorg, ouderenzorg en behandelcentra (1e lijn).
Ik heb organisaties kennis laten maken met mijn professionaliteit, kwaliteit en sterk verbindend vermogen.
Ik ben geboren en getogen in Brabant en ik ben ook een Brabantse. Dit herken je in mijn werk door een gemoedelijke en laagdrempelige stijl. Ik combineer dit met de duidelijkheid en directheid van de westerlingen en je kan me het best omschrijven als iemand die warm zakelijk en kritisch menselijk is.
Van HBO-V student tot zelfstandig ondernemer
Ik heb de opleiding HBO-V gevolgd en ben aansluitend gaan werken als wijkverpleegkundige. Beiden hebben mij gevormd als professional op een manier die ik nu nog steeds herken: uitgaan van zelfzorg-mantelzorg-professionele zorg, werken vanuit professionele waarden en normen, methodisch werken, taakvolwassenheid, zelfstandigheid, preventief/proactief werken. Nu zijn deze termen herkenbaar als: eigen regie van de klant/bewoner, aanvullen niet overnemen, werken vanuit het Kwaliteitskader, werken met behandel/zorgleefplan, zelforganisatie, werken vanuit de bedoeling.
Na het volgen van de opleidingen VOB en VOM maakte ik de stap naar een managementfunctie. Bijna 14 jaar heb ik als manager in de thuiszorg in verschillende organisaties gewerkt. Werken in de 1e lijn past bij wie ik ben: zelfstandig, verantwoordelijk, ondernemend. Eigenschappen die ook goed van pas komen in de andere sector, waar ik alweer 20 jaar werk, de ouderenzorg.
In 2010 startte ik als ZZP’er met Bureau Gastvrijzijn. Bij de start was de gedachte om te ontwikkelen naar trainer van gastvrijheid in de zorg. In de praktijk werd ik vooral gevraagd als interim manager, waarbij ik mijn oog voor detail en aandacht voor gastvrijheid altijd meeneem.
Blijven ontwikkelen
Ik ben nieuwsgierig. Naar wie iemand is, het waarom van zaken. Ik zoek patronen. Ik bekijk het systeem. In de alle jaren ben ik blijven leren en ontwikkelen. Soms korte trainingen, workshops. Soms langere opleidingen, leergangen. Twee opleidingen/ leergangen springen eruit.
De eerste is Böhm methodiek. De psychobiografische zorgmethodiek van Böhm gaat op zoek naar het verleden en het gevoelsleven van mensen met dementie en vertaalt die naar individueel passende activiteiten. Met die activiteiten wordt de zelfredzaamheid gestimuleerd en de eigenwaarde versterkt.
Het doel? Mensen weer doen opleven.
De tweede is de Leergang Corporate Antropologie (zie tabblad) van de Academie voor Organisatiecultuur, waar ik ook de trainingen Deep Democracy, Kampvuurgesprekken en Own your Rank gedaan heb.
Een mens is nooit te oud om te leren.
Harry
Tijdens de Leergang Corporate Antropologie ben ik geïnspireerd geraakt door Harry. Misschien wel omdat ik mezelf herken in de rol van Harry. Anders kijken, anders denken, andere vragen stellen, andere antwoorden geven, anders doen. Ik houd van mensen die de rol van Harry innemen. Harry is het eigen wijze vogeltje dat de wereld net even anders bekijkt. Harry staat voor alles wat anders is. Harry is iemand die een andere rol inneemt, maar Harry kan ook staan voor een ander idee, een andere manier van werken, een ander ritme, een andere stem in jezelf.